Juliana Lopez

Model itu, Juliana Lopez dijatuhi hukuman penjara selama 15 tahun dan diperintahkan membayar denda sebanyak 20,000 yuan (RM12,197) oleh sebuah mahkamah di China, kelmarin selepas me­ngaku bersalah atas kesalahan menyeludup dadah.

Lopez, 23, ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Baiyun Guangzhou selepas polis menemukan serbuk di dalam sebuah beg plastik yang tersembunyi di dalam ko­mputer riba miliknya dalam kejadian pada 18 Julai ta­hun lalu.

Media China melaporkan, dia membawa sebanyak 610 gram serbuk putih yang kemu­diannya diuji mengandu­ngi 49 peratus dadah.

Semasa ditahan, Lopez dilapor bakal berdepan hukuman mati.

Bagaimanapun Mahkamah Rakyat Pertengahan Guangzhou memutuskan, Lopez di­be­rikan hukuman paling­ ringan selepas mengaku ber­salah dan ber­kelakuan baik.

Berdasarkan laporan Peo­ple’s Daily Online, Lopez mengaku bahawa dia­ ­diminta oleh seo­rang lelaki yang dikenali sebagai Sergio untuk memba­wa sebuah kom­­puter riba ber­samanya ke China.

“Saya mahu menyertai per­tandingan Ratu Cantik dan memerlukan wang. Saya bersetuju selepas lelaki itu memberi saya sebanyak 21,872 yuan (RM13,375) sebagai balasan ke­rana membawa komputer ri­ba itu ke China,” Lopez dipe­tik sebagai berkata kepada mah­kamah.

Menurut undang-undang jenayah China, individu bersalah menyeludup dadah boleh dijatuhi hukuman penjara 15 tahun atau penjara seu­mur hidup atau hukuman mati.

Sejurus menjalani hukuman itu, Lopez diperintahkan keluar dari China.