Imej satelit yang dikumpul dalam tempoh 12 bulan sehingga hujung Julai tahun ini me­nunjukkan kira-kira 7,900 kilometer per segi kawasan hutan Amazon dimusnahkan dan ke­luasan itu bersamaan lebih separuh daripada wilayah Jamaica.

Keadaan itu menunjukkan peningkatan sebanyak 13.7 pe­ra­tus dari tempoh yang sama dalam tahun sebelumnya.

Pemusnahan hutan disifatkan sebagai satu daripada punca kepada pemanasan global di seluruh dunia.

Semalam, kerajaan Amerika Syarikat (AS) melaporkan perubahan iklim akan menyebabkan kerugian sehingga berbilion dolar kepada negara itu menje­lang penghujung abad ini.

Menteri Alam Sekitar Brazil, Edson Duarte berkata, kegiatan pembalakan haram merupakan faktor utama kepada kemusnahan hutan Amazon, sekali gus mendesak supaya kerajaan memperkasakan undang-undang berkaitan perhutanan.

Negeri Par dan Mato Grosso merupakan penyumbang terbesar kepada peningkatan pemusnahan hutan.

Dalam pada itu, Pemantau Iklim Brazil menyatakan, pe­ningkatan tahap kemusnahan hutan Amazon bukan lagi satu perkara yang mengejutkan ke­rana pembangunan sektor komuniti di negara ini turut me­­nyumbang kepada perma­salahan tersebut.

Selain itu, beberapa badan kebajikan alam sekitar mengkritik kerajaan Brazil yang tidak mengambil langkah sepenuh­nya untuk mengatasi masalah kemusnahan hutan.

Polisi baharu yang diper­kenal sebelum ini iaitu mengurangkan kawasan hutan yang terletak bawah perlindungan Persekutuan juga dilihat hanya meningkatkan masalah terbabit. REUTERS