22 September 2014
27 Zulkaedah 1435

PBB didesak halang Israel

Pasukan menyelamat Palestin membantu seorang lelaki Palestin yang tertimbus di halaman rumahnya di Beit Lahia, utara Gaza akibat bedilan tentera Israel ke atas wilayah itu, semalam. - AFP

NEW YORK 15 Nov. - Palestin mendesak Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menghalang operasi ketenteraan Israel di Genting Gaza, yang mereka anggap tidak sah, selepas perancang utama pejuang Hamas, Ahmed Jabari terbunuh dalam serangan udara terbarunya ke atas wilayah Palestin itu.

Pada mesyuarat tertutup yang diadakan malam tadi, Duta Palestin ke PBB, Riyad Mansour berkata, Israel 'tidak beradab' dan bangga dengan tindakannya membunuh penduduk Palestin.

Mansour turut mendakwa Israel sedang melakukan jenayah perang ke atas Palestin.

"Komuniti antarabangsa patut bertindak menamatkan polisi dan amalan tidak sah Israel ke atas Palestin," katanya.

Bagaimanapun, Israel mendakwa serangan tersebut dilancarkan sebagai tindak balas terhadap serangan roket oleh pejuang Palestin selama beberapa hari ke atas wilayahnya.

Duta Israel ke PBB, Ron Prosor sebelum itu berkata, tiada sesiapa yang membuat bantahan ketika pejuang Palestin melancarkan serangan roket ke atas penduduk awam Israel, sambil menambah kata, tidak ada negara yang boleh bertolak ansur terhadap perbuatan seperti itu.

Dalam perkembangan lain di Gaza, sekurang-kurangnya tiga penduduk Palestin maut, selepas Israel melancarkan serangan udara ke atas wilayah Palestin itu hari ini, menyebabkan angka kematian dalam operasi ketenteraan terbaru Israel ke atas pejuang Palestin di Gaza meningkat kepada 11 orang, manakala lebih 100 lagi cedera.

Sayap tentera Hamas, Briged Ezzedine al-Qassam berkata, ketiga-tiga mangsa merupakan anggota pergerakan itu dan mereka diserang ketika sedang menaiki kenderaan.

Serangan yang dimulakan Israel sejak semalam yang mengorbankan Jabari itu diikuti dengan 60 lagi serangan udara, menyebabkan lima terbunuh, dua daripada mereka kanak-kanak, menurut Menteri Kesihatan Hamas, Mufid Mukhalalati pada satu sidang media, semalam. - AFP